- Type
- Quiz
- Course
- ZOO504 Wildlife
- Size
- PDF 1.7 MB
- Updated
- 23 Oct 2026
You get 3 free files a day on the website. Add the Chrome extensionSign in with the extension for 30 a day.
Preview text
Text from pages 1, 2, 3 of 45. Download the file for all 45 pages.
The species is legally protected in all range states and occurs in a number of national parks and other designated areas, including dolphin reserves or sanctuaries. • In 1972, dolphins were protected under the Wildlife Act of Sindh. • In 1974 the government of Sindh declared the Indus River between the Sukkur and Guddu Barrages a dolphin reserve. • The government of Punjab prohibited deliberate killing of dolphins in the Punjab Wildlife Protection Act in 1974 • Establishment of the Taunsa Wildlife Sanctuary and Chashma Wildlife Sanctuary in 1983 and 1984, respectively • United Nations Development Programme (UNDP) to rescue dolphins trapped in irrigation canals and return them to the Indus mainstem has had some success in reducing mortality
2. Urial and sub species? 5
Prominent species in Pakistan
Ovis ammon (Marcopolo sheep) • Ovis orientalis (Urial)
Ovis orientalis
Urial is a wild sheep with long legs and relatively small horns, native to central Asia. Urial is represented by three sub species in Pakistan.
Ovis orientalis vignei Ladakh Urial or Shapu
Fur tends to be more greyish in winter and less red. The chest ruff is comparatively short with black hairs predominating. The horns turn markedly inwards at their tips
Distribution
: Found in Chitral & Northern areas. On mountains upto 3000 meters elevation
Status: Endangered
Ovis orientalis blandfordi
Afghan or Baluchistan Urial. Luxuriantly developed neck ruff. The body fur is reddish. The rams have horns which often develop more than a complete arc. Tips of horn bending slightly outwards
Distribution
: Found in Sindh, Baluchistan and Southern hilly regions of KPK.
Status: Endangered
- Hog deer? 3
Common Name: Para
Scientific Name: Axis porcinus
National status: Vunerable
IUCN Red list Threat Status: Endangered
It is Smaller and stouter in built and hog like in appearance. Small deer with short delicate legs and rather bulky heavy body. Its pelage is coarse .General coloration is dark olivebrown,lacking any rufescent tinges when viewed from a distance. It has round ears which are fringed from inside with white hairs. Some adults (especially females) have scattered pale spots in their summer coat (particularly on either side of the darker dorsal line) The short tail is quite bushy. The surface of the horns is somewhat smooth with less corrugation. Lives solitary or in pairs. Average antler size is 30-38 cm. Females are slightly smaller and without antlers
Habitat and Ecology
Shrub dominated wetlands. Artificial terrestrial plantations like Changa Manga ,Riverine area, It prefers to live in grassy patches bordering forests.
Native:
- Bangladesh, Bhutan, Cambodia, India, Nepal
Related ZOO504 files
All ZOO504 files →Get more out of VUBuddy, for free
- Unlimited downloads
- The explanation behind every MCQ answer
- Study offline on slow data
- 30 downloads a day instead of 3
- Sign in and buy Pro Semester here
One Pro Semester membership works in both the extension and the app.